Walvissen Argentinië

Walvisstaarten en autopaden

Walvissen Argentinië - Selfdrive Peninsula Valdes

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Peninsula Valdes
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 361,- p.p. bij 2 personen (incl. 3 dagen compact autohuur)
Reisperiode: juli - december

Patagonië: woeste natuur en uitgestrekte desolate landschappen, maar wilde dieren zie je er niet vaak. Behalve bij Peninsula Valdes, daar ga je heen om op je Argentinië reis wildlife te spotten. We reserveren een auto waarmee je de komende dagen zelf de dierenwereld kunt verkennen. Afhankelijk van het jaargetij zie je zeeolifanten, dolfijnen, bultrugwalvissen, orka’s en pinguïns. Je overnacht op het schiereiland, zodat je met een zodiac rubberboot in alle rust de walvissen kunt spotten, voordat de grote groepen dagjesmensen uit Puerto Madryn komen.

Van juli tot begin december verblijven migrerende bultrugwalvissen vlak voor de kust. Het hele jaar door zie je zeeleeuwen, zeeolifanten en allerlei vogelsoorten.

Overnachten: 2 nachten op het schiereiland Peninsula Valdes in een knus guesthouse
Excursie: geen
Transport: 3 dagen compact huurauto inclusief ongelimiteerd aantal kilometers
Maaltijden: 2x ontbijt
  • walvistour (ca. USD 36 p.p.), entree Valdes (ca. USD 13 pp)

  • airport tax (ca. USD 20 p.p.)

  • benzinekosten en overige autohuur kosten

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

argentinie fly drive autoDag 1 Peninsula Valdes, aankomst

Bij aankomst op de luchthaven van Trelew haal je de huurauto op. Je laadt de bagage in en rijdt de patagonische vlakte op richting Peninsula Valdes. Na 1,5 uur zie je aan je rechterkant de toeristische kustplaats Puerto Madryn. De meeste reizigers slaan hier af, maar jij rijdt gestaag door naar het schiereiland. Na 1,5 uur kom je aan bij de ingang van het reservaat. Dit door Unesco beschermde natuurgebied heeft een eigen toegangspoort, waar je entree betaalt (ongeveer US$ 13,- per persoon).

argentinie zeehondJe rijdt verder over de paddenstoelvormige peninsula naar het dorpje Puerto Piramides. Dit gehucht, bestaande uit een aantal huizen (type golfplatendaken) en een paar accommodaties, verdient haar geld met de walvis. Niet langer de vangst, maar het spotten van deze oceaangiganten met korstige bulten (het wrattenzwijn is er niets bij) is het doel.

Je verblijft in een hosteria op het schiereiland. Vanuit het knusse restaurant, kun je zo nu en dan een glimp van de walvissen in de verte opvangen. Van de hotelreceptie hoor je bij aankomst of er walvissen zijn en of de weeromstandigheden goed genoeg zijn voor een boottocht. Als dat zo is meld je jezelf ter plekke aan voor een plaats op de zodiac, een middelgrote rubberboot waarmee je dicht bij de bultruggen kunt komen, zie foto hieronder.

Tip:

Boek tijdens volle maan ‘s avonds de zodiactocht. Romantisch in het donker samen met de walvissen op zee.

walvissen van dichtbijDag 2 Peninsula Valdes – walvissen Argentinië

Als je groen licht hebt gekregen voor de walvistocht, dan ga je ‘s ochtends vroeg bij Puerto Piramides aan boord. Voordat de grote groepen toeristen uit Puerto Madryn komen, wordt er in alle rust gezocht naar de waterreuzen van de Discovery Channel. Met sensoren worden de bultrugwalvissen getraceerd. In een speelse bui springen ze uit het water, spuiten ze als fonteinen, zwemmen ze onder je boot door en wuiven ze je gedag met hun sierlijke staarten.

Terug aan wal pak je de auto om de rest van de dag het robuuste schiereiland te verkennen. Gooi in Puerto Piramides je tank vol en neem voldoende water en wat snacks mee. Onderweg kom je maar een handjevol estancias en restaurantjes tegen. Kijk tijdens de rit goed om je heen. Naast schapen – de voornaamste bewoners – kun je guanaco’s, mara’s (soort haas op stelten), grijze vossen en verschillende roofvogels zien. Ineens schiet er een Nandoe (soort kleine struisvogel) voor je auto uit.

Maar je komt natuurlijk voor de zeeolifanten, zeeleeuwen, dolfijnen en walvissen argentinie zeeleeuwpinguïns. Rijd naar Punta Delgado waar de zeeolifanten liggen te zonnebaden. Deze luiwammesen liggen de hele dag op het strand te puffen en de geur van verrotte vis hangt in de lucht. Toch is het fascinerend om deze beesten te aanschouwen, vooral als zo’n dikbuik een poging onderneemt om over het strand te schuiven.

Dan door naar de speelse zeeleeuwen bij Punta Norte. Tref je deze ijdeltuiten in een plezierige bui, verwacht dan een show vol acrobatische sprongen en kwajongensstreken. Dit is ook de plek waar orka’s zich op het land werpen om jonge zeeolifanten te verslinden. De documentaires hierover worden veelal hier gemaakt. Als de sterren gunstig staan, kun je dit ruwe natuurspektakel met eigen ogen zien.

Op de terugweg zijn er soms nog pinguïnkolonies te zien. Deze grappige waggelaars kun je tot op een halve meter benaderen.

argentinie pinguinsDag 3 Peninsula Valdes, vertrek

Na het ontbijt kun je nog ontspannen tot het tijd is voor vertrek naar de luchthaven van Trelew. De luchthaven ligt op ongeveer 2,5 uur rijden, dus je dient tijdig de weg op te gaan. Vertrek je pas laat, loop dan nog eens langs de kust om de walvissen uit te zwaaien.

Als je nog een dolfijnexcursie wilt maken (januari t/m/ maart) of in het juiste seizoen naar de pinguïnkolonie bij Punta Tombo, boek dan een extra overnachting in Puerto Madryn.

Vanuit Trelew kun je alle kanten op. De meeste reizigers nemen het vliegtuig naar Vuurland, waar de Zuidpool begint of de nachtbus naar Bariloche waar je de bouwsteen Zeven meren in de Andes kunt doen.

argentinie walvis staatTips

Beste reisperiode:

De beste maanden op het schiereiland zijn september, oktober en november, de lente (broed)-maanden dus. Mannetjes vechten om vrouwtjes, pinguïns komen aan land om hun eieren uit te broeden (ze blijven tot maart) en de orka’s komen langs de kust jagen op zeeolifanten. Vraag in je posada waar je moet zijn om het meeste wildlife te spotten. April, mei en juni zijn de minst interessante maanden.

Meenemen:

Kleding: Fleece jack, regenkleding, zonnehoed of pet. Vergeet je verrekijker niet.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Walvisstaarten en autopaden - Special stay strandhotel

Reissom: € 523,- p.p. bij 2 personen (incl. 3 dagen compact autohuur)
Inbegrepen: 2 nachten in een strandhotel met uitzicht op de baai van Puerto Pyramides

Wanneer je in het walvisseizoen reist, raden we je aan om te kiezen voor het strandhotel. Vanuit je kamer heb je uitzicht op de baai van Puerto Pyramides. Met een beetje geluk open je ‘s ochtends de gordijnen en zie je nog net een walvisstaart boven het water uit steken. De kamers zijn eenvoudig maar modern ingericht. Vanaf het restaurantterras loop je zo het strand op voor een korte strandwandeling. Het strandhotel heeft tevens een meer centrale ligging dan het guesthouse; een restaurant, de dorpsbar, minimarkt en een pinautomaat vind je om de hoek. De prijs van deze bouwsteen met verblijf in het strandhotel vind je in bovenstaande tabel.

Welke optie wil je aanvragen?

Walvisstaarten en autopaden
Walvisstaarten en autopaden - Special stay strandhotel
x

Verstuur je reisplan