Reizen Argentinie: El Chalten

Veters vast bij de Chalten piek

El Chalten - Patagonië reis vanuit El Calafate

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: El Chaltèn
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 278,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: oktober - mei

Het park Torres del Paine in het buurland Chili geniet veel meer bekendheid dan het Argentijnse park Chalten; onterecht vinden wij. In El Chalten wandel je op eigen houtje en tempo over de gemarkeerde parken dwars door het ruige Patagonië; puntige bergtoppen, kabbelende beekjes, groene valleien. Hier en daar ligt nog wat sneeuw en ijs, wat herinnert aan de ijskoude en gure winter. We regelen een lunchpakket zodat je vanaf een rots luncht mét uitzicht.

Je slaapt in het stoffige, kleine dorp waar wij ’s avonds ervaringen uitwisselden met andere wandelliefhebbers. Veelal ‘bekenden’ uit Calafate, want net zoals iedereen kom ook jij daar met de bus vandaan. Een busretourtje regelen we dan ook van te voren, zodat je nergens meer aan hoeft te denken. Bijna dan: vergeet je (ingelopen) wandelschoenen niet. Spitsige rotsformaties, ijskoude beekjes en met sneeuw bedekte bergpieken. Het gebied rondom het beroemde Fitz Roy massief is dé plek als je wilt wandelen in het Argentijnse Patagonië. Minder bekend dan het nationale park Torres in buurland Chili, maar minstens zo ruig. Bijkomend voordeel van Chalten is dat je vanuit het stoffige, kleine dorp op eigen houtje de ruige natuur in wandelt. Volg één van de vele routes, ook geschikt voor de minder getrainde benen. Wij zorgen voor proviand, jij zoekt de perfecte lunchplek met het beste uitzicht.

Overnachten: 2 nachten in een eenvoudig guesthouse
Excursie: geen
Transport: bus Calafate – Chalten - Calafate
Maaltijden: 2x ontbijt, lunchbox
Overig: plattegrond van het park El Chalten
  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

El Chalten: hikingparadijsDag 1 El Calafate – El Chalten

Vanochtend vroeg ga je zelfstandig naar het busstation van Calafate. Hier wissel je de voucher om voor een buskaartje en vervolgens reis je in zo’n vier uur naar El Chalten. Grappig is dat je zitplaats in de bus bepaalt welke indruk je krijgt van de route; zit je links dan zie je de twee enorme meren. Rechts kijk je uit over kaal landschap waardoor je een indruk krijgt van de leegte van Patagonië.

Bij aankomst in El Chalten stopt de bus bij het Visitor Centre, waar je in het Engels uitleg krijgt over het gebied en de gemarkeerde wandelopties. Je hoort of er paden wegens sneeuw gesloten zijn en krijgt een prima kaart van het gebied. Aangekomen in het dorp maak je kennis met het enige ‘mankement’: er zijn weinig verharde wegen wat sjouwen met je koffer betekent. En áls er wind staat (regelmatig) beland je in een soort stofstorm. Gelukkig is het nooit ver. Het guesthouse is klein en heeft een gemeenschappelijke zitkamer. Neem oordopjes mee want ’s nachts giert de wind om het huis.

Wandelen in El ChaltenDag 2 El Chalten, verblijf

Vandaag staat in het teken van wandelen. Het wordt een actieve dag dus wij zorgen voor voldoende proviand, zelf regel je je plunjezak. Is je fles water leeg, vul deze bij een van de waterbronnen onderweg. Er zijn verschillende routes qua lengte en intensiviteit, de volgende drie raden we in ieder geval aan. Wil je rustig aan doen of werkt het weer niet mee, wandel dan vanaf Chalten in een uur naar de Chorillo del Salto waterval. Onderweg loop je langs een brede rivierbedding met daarachter witte bergtoppen. De 15m hoge waterval ligt verscholen tussen rotsen. Wij kregen een lift terug naar het dorp van de enige auto die voorbij kwam.

De populairste dagtrekking en iets zwaarder, is die naar de voet van het Fitz Roy massief. Je wandelt in drie uur langs enkele mooie lagunes naar het uitzichtpunt. Daar kies je of je nog een pittig stuk verder omhoog gaat, of nog 2 uur doorloopt langs een gletsjer naar hosteria Pilar. Daar kan je jezelf verwennen bij de open haard met een kop (ma)té, de eigenaar bestelt een taxi voor je.

El Chalten: gezellig in de kroegBen je een fanatieke wandelaar, loop dan de pittige dagtrek naar Cerro Torre, vier uur heen met veel klimmen, drie uur terug. De uitzichten zijn onvergetelijk. Chalten is dan trouwens wel een plek om langer te blijven, zodat je bijvoorbeeld zowel de trek naar Fitz Roy als die naar Cerro Torre kunt maken. Wandelen op deze plek met bergpieken, beekjes, groene dalen en gletsjers vonden wij een heerlijke manier om Patagonië te leren kennen.

Aan het eind van elke dag keert iedereen terug naar het dorp. Omdat Chalten zo klein is kom je vanzelf andere reizigers tegen. Vaak ken je ze al van Calafate, de Perito Moreno trip of zat je met ze op de boot en al gauw zit je gezellig om een open haard aan een rijke Argentijnse rode wijn, reiservaringen uit te wisselen. Het kleine restaurant El Tapera, volledig opgetrokken uit hout was onze favoriet. Ook de (weinig) vegetarische gerechten zijn de moeite waard, zeldzaam in het land van de biefstukken.

El Chalten: hikingpadDag 3 El Chalten, vertrek

Vandaag reis je terug naar Calafate waar deze bouwsteen eindigt. We raden aan niet gelijk door te reizen maar nog een nachtje in Calafate te slapen en de volgende dag op je gemak naar de luchthaven te gaan. Van Calafate vliegen de meeste reizigers rechtstreeks naar het merengebied bij Bariloche of via Buenos Aires naar Salta om ditmaal per auto een omgeving met uitgestrekte vlaktes, zoutpannen en wijnvelden te ontdekken.

TIP: Het weer in Chalten kan elke dag van het jaar omslaan waardoor het zomaar voor kan komen dat je vier seizoenen per dag om je oren krijgt. Kleed je met laagjes zodat je tijdens een wandeling hier makkelijk op kunt inspelen. Neem altijd handschoenen, hoofdbedekking, een windjack en zonnebrandcreme mee op pad.

Verstuur je reisplan