Argentinie reizen: ijswandelen

IJzers onder, gletsjer op

Calafate Perito Moreno

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: El Calafate
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 428,- p.p. bij 2 personen
Reisperiode: oktober - mei

Patagonië, een leeg landschap met uitgestrekte Andesbergen, een straffe wind, meren met ijsschotsen en gletsjers. Vrijwel elke Argentinië reiziger doet El Calafate aan om naar de enige gletsjer ter wereld te gaan die niet kleiner wordt; de Perito Moreno. Wij vinden ook dat je de Perito Moreno moet zien, vooral omdat je er zo dichtbij kunt komen en de ijsmassa hoort kraken en bewegen. Met wat geluk ben je getuige van een 'rupture' en zie je stukken ijs voor je ogen afbreken. Een tocht over deze gletsjer mag je volgens ons echt niet missen. Daarom hebben wij een ijstrekking voor je ingepland. Bind je ijzers onder en wandel samen met een gids over de Perito Moreno voor de ultieme gletsjer ervaring. Voor veel reizigers het hoogtepunt van de reis.

Je slaapt in een hosteria aan de rand van het centrum, uiteraard voorzien van verwarming en warme dekbedden of dekens.

Overnachten: 2 nachten in een knus Patagonië hotel
Excursie: mini-ijstrekking naar Perito Moreno gletsjer
Transport: transfer van luchthaven naar accommodatie
Maaltijden: 3x ontbijt
  • entree NP Los Glaciares (100 ARS p.p.p.d.)

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

DPatagonie reis: Calafateag 1 El Calafate, aankomst

In een Patagonië reis hoort een bezoek aan deze winderige plaats tussen de bergen. El Calafate staat eigenlijk pas vanaf 2000 op de toeristische kaart, toen er een luchthaven gebouwd werd 20 minuten buiten het dorp. Sinds de opening van de airport groeit Calafate explosief. Er wordt constant gebouwd en daardoor heeft het dorp een wat onbestemde sfeer en een onbekend aantal inwoners, schommelend tussen 3000 in het laagseizoen en 30.000 (inclusief reizigers) in het hoogseizoen. Er zijn maar een paar verharde wegen, daaromheen liggen hotels aan modderige straatjes.

Bij aankomst in het mekka van de gletsjers word je naar een hosteria net buiten het centrum gebracht. De kamers zijn eenvoudig maar gezellig en hebben warme dekens en verwarming. Vraag bij aankomst alvast aan de receptie om een lunchbox voor de volgende dag.

Patagonie reis: Perito MorenoDag 2 Mini-trekking bij Perito Moreno

Na het ontbijt, rond 08:30 uur, word je opgehaald en rijd je over land in zo’n tweeënhalf uur naar de ingang van het Glaciares National Park. Hier betaal je de entree voordat je verder gaat.

Een half uur later ben je bij de ‘pasarelas’, drie platformen die door paden en trappen met elkaar verbonden zijn en langs een deel van de Perito gletsjer liggen. De Perito Moreno is 5 kilometer breed en de pieken rijken tot zo’n 80 meter hoogte. De hele gletsjer beweegt zich met een snelheid van twee meter per dag voort, zo’n 700 meter per jaar. Doordat de gletsjer in de winter groeit en in de zomer smelt en krimpt blijft het eindpunt van de gletsjer praktisch stabiel. Je hebt het meest kans om ijsbrokken te zien vallen tussen november en april.

Patagonie reis: gletsjer van dichtbijEr is een snackbar waar je broodjes, thee en frisdrank kunt kopen, of je hebt het hotel om een lunchbox gevraagd. Je hebt hier zo’n anderhalf uur de tijd om van platform naar platform te lopen, hopend op een ‘rupture’. Zelfs als er een -ogenschijnlijk- piepklein stukje ijs afbreekt hoor je een enorme ‘roar’, een soort gebrul en daarna een flinke plons. Het is wel verslavend, zo’n gletsjer, want je hebt steeds het gevoel dat, áls je je omdraait, er vast net een heel groot stuk zal gaan vallen..

Vervolgens vaar je naar de overkant van het meer waaraan de Perito Moreno ligt. Je hoort een uitleg in het Engels over hoe het lopen met ijzeren nagels onder je schoenen gaat (vrij simpel; je moet afdalen met je voeten naar buiten (‘monkeywalk’), stijgen met de punten van je schoenen recht vooruit en handschoenen aan voor als je je evenwicht verliest; het ijs kan scherp zijn).

Patagonie reis: CalafateVervolgens wandel je anderhalf tot twee uur over het ijs in groepjes van maximaal 20 personen. Je moet een beetje geluk hebben met de gids en de groep. Als je een leuke gids treft geeft hij een indrukwekkende ijsklim-demonstratie. Als er een paar bangeriken in de groep zitten bepalen die het tempo. In de hoogseizoenmaanden december tot maart is er ook een big-hike, waarbij je een hele dag over de gletsjer trekt. Wil je die doen, dan kunnen wij deze ook van tevoren voor je reserveren in plaats van de minitrekking.

Rond 18:00 uur ben je terug in Calafate. In de hoofdstraat zijn verschillende bars en restaurants waar je heerlijk kunt tafelen. Vooral de Libro bar vonden wij knus om een drankje te doen en ondertussen bladeren in prachtige fotoboeken. Eens kijken wie er mooiere foto’s heeft…

calafate boottocht perito morenoDag 3 El Calafate, verblijf

Je hebt een binnenlandse vlucht nodig om in El Calafate te komen vanuit Argentinië. Omdat de reis ernaartoe veel tijd in beslag neemt hebben wij hier twee hele dagen ingepland. Zo heb je alle tijd om deze plaats en de ijskoude omgeving te ontdekken. Omdat er meerdere mogelijkheden zijn hebben wij vandaag nog geen excursie voor je ingepland.

Ga bijvoorbeeld een hele dag varen op het meer Lago Argentino. Een reden voor veel reizigers om naar deze plek te komen. Kleed je goed aan met een muts, handschoenen, dikke sjaal en thermokleding. Kies een boottocht die zowel langs de ijsschotsen vaart als langs de verschillende gletsjers. Zoals de Spegazinni, de hoogste gletsjers en de Upsala, de grootste gletsjer.

Wil je net iets anders doen dan de rest? Ga dan paardrijden rond Lago Argentino. Samen met een Gaucho uit de regio verken je het gebied op een bijzondere manier. Vraag je reisspecialist naar de mogelijkheden.

calafate gletsjer argentinieDag 4 El Calafate, vertrek

Na het ontbijt eindigt je Calafate bouwsteen. Wanneer je op een Patagonië reis ook graag een trekking wilt maken, reis dan van Calafate in vier uur per bus naar El Chalten, een leuk, winderig dorp met maar enkele verharde wegen. Hier kun je ongeorganiseerd en in eigen tempo wandelen in de bergen van het Fitz Roy massief en de Cerro Torre. Niet te missen als je op je reis door Argentinië een trekking wilt maken, tenzij je in Chili naar het nationale park Torres del Paine gaat.

Autohuren?

In tegenstelling tot Salta, Valdez en Bariloche, raden we het huren van een auto in/bij Calafate af. Het waait vaak, de afstanden zijn enorm, de wegen monotoon en veelal onverhard. Sta je op zo’n desolate weg met pech, dan kan het uren duren voor er hulp komt en nog veel langer voor er vervangend vervoer geregeld is. Je uren kun je volgens ons beter elders besteden.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

IJzers onder, gletsjer op - Special stay

Reissom: € 531,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 3 nachten in een comfortabel hotel met uitzicht over het meer waar de stad aan ligt

In plaats van in een knusse hosteria vlakbij het centrum van Calafate kun je ook in een comfortabeler hotel verblijven. Vanuit je ruime en met warme kleuren ingerichte kamer heb je (deels) uitzicht over het meer waar de stad aan ligt. Net na de Argentijnse winter drijven de afgebroken stukken ijs van de gletsjers vaak tot in het meer. Het centrum van Calafate met restaurants, koffie- en wijnbars en wat (souvenir) winkeltjes ligt op ongeveer 10 min met de taxi. De prijs van de bouwsteen met verblijf in het comfortabele hotel vind je in bovenstaande tabel.

Welke optie wil je aanvragen?

IJzers onder, gletsjer op
IJzers onder, gletsjer op - Special stay
x

Verstuur je reisplan